De Amerikaanse bank Wells Fargo krijgt met een unieke maatregel te maken als straf voor de fraude die in de laatste jaren is gepleegd bij de bank.

Van de Federal Reserve, de toezichthouder voor de bankensector, mag de bank de balans niet groter laten worden dan de 1,95 biljoen dollar (1,56 biljoen euro) aan bezittingen die eind vorig jaar in de boeken stond. Dit betekent dat de bank bijvoorbeeld niet zomaar meer nieuwe leningen mag uitgeven.

Als de bank weer voldoet aan alle wetten en regels voor goed bestuur, wordt de maatregel afgeschaft. Verder moeten vier bestuursleden van de bank vertrekken, meldde de Federal Reserve vrijdag zonder namen te noemen.

Eerder ontstond een schandaal bij Wells Fargo nadat medewerkers neprekeningen hadden gecreëerd voor klanten. De bonussen van het personeel waren namelijk gekoppeld aan het aantal door klanten geopende rekeningen. Naar verluidt ging het om enkele miljoenen rekeningen die op naam van echte klanten stonden, maar waarvan zij niets wisten.

De laatste maatregel van de Fed zorgt waarschijnlijk voor een winstdaling van 300 tot 400 miljoen dollar voor dit jaar. Wells Fargo moest eerder al met een andere toezichthouder een schikking van 190 miljoen dollar treffen.