ABN Amro verhuist driehonderd banen van het klantencontactcenter in Zwolle naar Nijmegen, Breda of Amsterdam. De bank gaat hierbij van vier naar drie klantencontactcenters.

De verhuizing is in juni 2019 gepland, laat de bank vrijdag aan NU.nl weten. "Medewerkers krijgen ruim de tijd om te bedenken wat zij willen. We begrijpen dat als je in Zwolle woont, je niet naar Breda wilt reizen", aldus een woordvoerder van ABN Amro.

ABN Amro benadrukt dat de arbeidsplaatsen niet worden geschrapt, maar worden verhuisd. "Maar dat er arbeidsplaatsen weggaan of verloren gaan, is niet te voorkomen", aldus de woordvoerder.

De woordvoerder stelt dat het gaat om plannen binnen een lopende reorganisatie die inherent is aan de sector. "Klanten regelen veel meer online."

Reistijd

Vakbond FNV Finance wil op korte termijn met de bank praten om voor de betreffende medewerkers afspraken te maken. De bond wil in ieder geval afspraken maken over een sociaal plan. Ook wil de vakbond overleggen over mogelijkheden voor het personeel om "plaats- en tijdsonafhankelijk" te kunnen werken.

"Medewerkers zullen hoogstwaarschijnlijk naar een enorme reistijd kunnen gaan uitkijken als ze een baan bij de bank willen behouden", aldus Polhout.

"Vooral in het klantencontactcenter in Zwolle werken veel mensen parttime, dus in hoeverre is de verhouding werktijd versus reistijd realistisch?"

Centralisatie

De vakbond maakt zich zorgen om de trend van centralisatie in de banken- en de verzekeringssector. Een voorbeeld is Achmea. De verzekeraar sluit kantoren in Zwolle, De Meern en Leusden. Ook het Generali-kantoor in Diemen gaat na de overname door a.s.r. dicht.

Polhout: "Medewerkers in de sector maken zich zorgen om het verlies van de regionale werkgelegenheid. Verhuizen is voor velen geen optie en de onrust is groot over hun toekomst."

FNV Finance wil dat de sector, naast het behoud van werkgelegenheid, ook regionale effecten beter afweegt bij het sluiten van kantoren of afdelingen.