WOERDEN - De vakbonden houden op 2 mei actiebijeenkomsten in de bouw als de werkgevers niet voor 29 april ingaan op hun eisen voor een nieuwe CAO. Na de actiedag dreigen zij met hardere acties. Dat hebben FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps donderdag gezegd.

Als het ultimatum niet wordt ingewilligd, roepen de bonden bouwvakkers op zich op 2 mei op vijf plaatsen verspreid over het hele land te verzamelen. Deze werknemers zullen in ieder geval van 10.30 tot 13.00 uur dan niet werken. De vakbonden willen geen details geven over de hardere vervolgacties.

De onderhandelingen over een nieuwe CAO in de bouw liepen dinsdag voor de derde keer vast. In een ultimatum eisen de bonden onder meer dat bouwvakkers ook in de toekomst met hun zestigste kunnen stoppen met werken. Volgens de werkgevers leidt dit voorstel tot een verhoging van de pensioenpremies met ongeveer 9 procentpunt. FNV Bouw houdt het op een stijging van 3 procentpunt.

Verder beschuldigen de bonden de werkgevers dat zij de vakantiebon willen afschaffen en wachtdagen bij ziekte willen invoeren. De maatregelen zouden een inkomensachteruitgang van ruim 200 euro per maand netto betekenen, stellen de bonden.

De CAO-onderhandelingen zijn ruim een jaar geleden begonnen. Vorig jaar april braken de werkgevers het overleg af. De gesprekken lagen vervolgens acht maanden stil. In februari staakten de werkgevers de onderhandelingen opnieuw. Afgelopen dinsdag waren het de bonden die verdere gesprekken zinloos vonden.