VOORBURG - De detailhandel heeft in februari opnieuw minder omgezet. Ten opzichte van dezelfde maand van 2004 was er een daling van ruim 4 procent. De prijzen zakten met 1 procent en het omzetvolume met 3,1 procent. Met de omzetdaling zet de negatieve ontwikkeling door die in het tweede kwartaal van 2003 is ingezet. Dat blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft bekendgemaakt.

De omzetdaling sloeg in februari het hardst toe in de niet-levensmiddelensector. Er werd voor 5,5 procent minder verkocht dan in dezelfde maand van vorig jaar. Dit past in het beeld van het Consumenten Conjunctuuronderzoek van het CBS. Daaruit blijkt dat de koopbereidheid van de burgers nog steeds op een laag pitje staat. De consumentenelektronica werd het hardst getroffen met een daling van 11,5 procent. De omzetdaling duurt hier al meer dan twee jaar.

Ook de omzet van de drogisterijen, de winkels in bovenkleding, in woninginrichtingsartikelen, in huishoudelijke waren en van de doe-het-zelfbranche daalde. De daling in de doe-het-zelfbranche kwam geheel voor rekening van de speciaalzaken, zoals de winkels in ijzerwaren en verf en behang. De verkopen van de bouwmarkten namen daarentegen toe.

Voeding

De winkels in de voedings- en genotsmiddelen verkochten 1,2 procent minder. De prijzen waren 0,4 procent lager. Ook hier hadden de speciaalzaken, zoals groentezaken en slagers, het moeilijk. Zij verloren 3,6 procent. De supermarkten gaven een daling met 0,7 procent te zien.