Stakingen bij Tata Steel in IJmuiden zijn de komende tijd toch niet aan de orde. Vakbond FNV dreigde eerder met acties.

Medewerkers zijn ontevreden over hoe het proces rondom een voorgenomen fusie verloopt. De Europese tak van de Indiase staalgigant Tata Steel gaat samen met die van de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp.

De medewerkers in Nederland vrezen voor baanverlies en voor de eigen koers van de vestiging in IJmuiden, voorheen de Koninklijke Hoogovens. Tata Steel heeft nu volgens de bond eindelijk ingestemd met een onderhandelingstraject.

Eerder sloot de Duitse vakbond IG Metall een akkoord met Thyssenkrupp voor baangaranties in Duitsland. ''We nemen geen genoegen met mindere afspraken dan die in Duitsland zijn gemaakt door IG Metall."

Baanverlies

Bij de aankondiging van de fusie werd gesproken over verlies van in totaal vierduizend banen bij de twee concerns. FNV wil werkgelegenheidsgaranties voor tien jaar.

Ook neemt de bond geen genoegen met verlies van tweeduizend banen en minder zeggenschap van de Nederlandse directie. De schulden die mogelijk bij Tata Steel Nederland zouden worden ondergebracht zouden ook onacceptabel zijn.

Ondernemingsraad

De top van het bedrijf in India heeft tevens bevestigd rekening te houden met het recht van de ondernemingsraad in Nederland om advies uit te brengen over de plannen, voordat de deal met Thyssenkrupp daadwerkelijk wordt ondertekend. Dat heeft de Nederlandse directie van Tata Steel laten weten.

"We verwachten hiermee een stap gezet te hebben om de belangen van Tata Steel Nederland te kunnen waarborgen'', verklaart de Nederlandse directievoorzitter Theo Henrar. De gesprekken tussen de top van het concern en de directie in Nederland over de belangrijke randvoorwaarden lopen nog steeds.