Frankrijk begint met het meetellen van uitgaven aan illegale drugs bij de berekening van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat heeft het Franse statistiekbureau Insee bekendgemaakt.

Het gaat om drugsgebruik en gerelateerde activiteiten zoals drugssmokkel. Specialisten zullen hier schattingen over maken.

Het hoofd van Insee Ronan Mahieu zei woensdag tegen The Local dat dit in Frankrijk tot een relatief kleine stijging van enkele miljarden euro's zou leiden.

Het zal overigens geen verschil maken voor het Franse groeicijfer van 1,9 procent voor het jaar 2017. Dit is voor Frankrijk de grootste economische groei in zes jaar tijd.

Verzoek

Daarmee gaat het statistiekbureau in op een eerder verzoek van het Europese statistiekbureau Eurostat. Eurostat streeft naar een verdere harmonisatie bij de berekening van het bbp door afzonderlijke lidstaten.

Eurostat ziet zowel de handel in drugs als prostitutie als commerciële transacties die in de statistieken meegenomen zouden moeten worden.

Insee wil de opbrengst van prostitutie niet meetellen, omdat niet is te garanderen dat sekswerkers hun werk vrijwillig doen.

Nederland

De legale verkoop van marihuana en de opbrengst van prostitutie worden in Nederland al meegeteld bij de berekening van het bbp.

Ook Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben eerder gehoor gegeven aan de oproep van Eurostat. Dit leidde bij deze landen tot een hoger bbp.