NOORDWIJK - KLM en de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaan samen onderdelen van de nieuwe variant van de Boeing 737 wereldwijd opslaan, distribueren en onderhouden. De luchtvaartmaatschappij verwacht hierdoor over zo'n twee jaar 60 miljoen euro extra omzet binnen te krijgen. Dat zei A. Rutten, hoofd van de onderhoudsafdeling van KLM, woensdag in Noordwijk.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen bij KLM en Boeing aankloppen om hun voorraadbeheer uit te besteden. Dat moet volgens de partners vele miljoenen euro's aan besparingen opleveren. De kosten kunnen tot wel 30 procent omlaag.

KLM en Boeing hebben al een aantal luchtvaartmaatschappijen als klanten gestrikt. Het gaat om vervoerders in Zuid-Amerika, maar ook om de Indiase maatschappijen Air Sahara en Spice Air. "We brengen natuurlijk zelf ook vliegtuigen in en Transavia hebben we ook als klant", zei Rutten. Transavia is een volledige dochter van KLM.

KLM en Boeing beheren aanvankelijk de reserveonderdelen van tachtig tot 120 Boeings 737 van de nieuwe generatie. Over een jaar of twee moeten dat er al meer dan driehonderd zijn. De komende jaren verwacht Boeing fors veel nieuwe 737's te produceren. Afgelopen jaar kwamen er ongeveer 1500 uit de fabriek in Seattle.

De klanten kunnen binnen 24 uur een vervangend onderdeel voor hun Boeing 737 krijgen. Boeing heeft een groot magazijn op Schiphol. KLM neemt het overgrote deel van de reparaties van kapotte onderdelen voor zijn rekening.