BRUSSEL - Turkije heeft zijn munt van 1 lira veranderd na klachten van de Europese Commissie. De munt kwam te veel overeen met de 2 euro-munt. Automaten in landen met de euro zagen het verschil tussen de twee munten niet.

In overleg met de Europese Commissie en fraudewaakhond OLAF heeft Turkije de metaallegering, het gewicht en de rand van de nieuwe lira gewijzigd. In Brussel is men zeer te spreken over de "vlotte medewerking" van de autoriteiten in Ankara, aldus de woordvoerster van Europees Commissaris Kallas (Fraudebestrijding) woensdag.

Een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de automatenbranche zelf, vindt de woordvoerster. "De industrie moet hun machines zelf zo af te stellen dat ze alleen euro's pakken en geen geld dat er op lijkt", aldus een woordvoerder.

De nieuwe 1 liramunt werd op 1 januari in Turkije geïntroduceerd. Eén op de vijf automaten in eurolanden bleek het geld te accepteren. Dat waren volgens de woordvoerster vooral oude machines met minder herkenningstechnieken.