Het totale aantal passagiers dat via de vijf grote Nederlandse luchthavens reist, is vorig jaar verder gegroeid.

Ruim 76,2 miljoen vliegtuigpassagiers zijn in 2017 via deze luchthavens gereisd, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Een jaar eerder ging het nog om 70,3 miljoen aankomende en vertrekkende reizigers voor Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport.

In elk kwartaal van het jaar 2017 zijn meer reizigers geteld dan een jaar eerder. Alleen bij Maastricht Aachen was sprake van een daling.

Schiphol

Luchthaven Schiphol boekte met 68,4 miljoen passagiers opnieuw een record. Het is een stijging van 7,7 procent ten opzichte van 2016. Schiphol ziet het aantal passagiers al sinds 2009 stijgen.

Het aantal starts en landingen nam vorig jaar met 3,7 procent toe tot bijna 497.000 vliegtuigbewegingen. Dit is net onder de norm uit het Aldersakkoord dat in 2008 is gesloten. Daarin werd vastgelegd dat de luchthaven tot 2020 jaarlijks niet meer dan een half miljoen vliegbewegingen mag uitvoeren.

Het aantal passagiers stijgt bij die luchthaven dus sneller dan het aantal starts en landingen. Dit komt doordat er met grotere en beter gevulde vliegtuigen wordt gevlogen.

Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde zag het aantal passagiers het hardst groeien. Het ging om een stijging van ruim 32 procent. Eindhoven volgt met een toename van ruim 19 procent naar bijna 5,7 miljoen reizigers. Rotterdam The Hague noteerde een stijging van bijna 5,4 procent naar ruim 1,7 miljoen passagiers.

Maastricht Aachen zag het passagiersaantal juist dalen. Het ging om een daling van 5,1 procent. Het vrachtvervoer steeg hier met een toename van 43 procent wel sterk. Het ging vorig jaar om 87.000 ton aan vervoerde goederen.

Groningen en Maastricht zijn relatief kleine luchthavens voor passagiersvluchten. Slechts 0,5 procent van alle vliegpassagiers in Nederland reisde via deze vliegvelden.