Thomas Steg, hoofd van de afdeling externe relaties en duurzaamheid van Volkswagen, is per direct geschorst. Hij stelde de schorsing zelf voor nadat de Duitse automaker in opspraak kwam door tests met uitlaatgassen.

Dat maakt Volkswagen dinsdag bekend, na een vergadering van de raad van bestuur.

BMW, Volkswagen en Daimler raakten deze week in opspraak doordat de Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT) apen uitlaatgassen liet inademen van een Volkswagen Beetle.

De test maakte in 2014 onderdeel uit van een studie die moest aantonen dat moderne dieselauto's minder vervuilend zijn dan oudere auto's. Daarvoor bood Volkswagen zaterdag excuses aan. De EUGT werd in 2007 opgericht door Volkswagen, Daimler, BMW en auto-onderdelenfabrikant Bosch.

De Duitse krant Bild onthulde maandag dat Steg al in 2013 op de hoogte was van deze tests. In een interview met de krant betuigde Steg spijt dat hij destijds geen actie ondernam.

Steg zal geschorst blijven tot volledig is uitgezocht wat er gebeurd is. "Thomas Steg heeft verklaard dat hij de volledige verantwoordelijkheid op zich zal nemen", meldt CEO Matthias Müller. "Ik respecteer zijn besluit."