DEN HAAG - Na een pauze van twee maanden gaat de Consumentenbond weer door met de supermarktprijspeiling. De belangenorganisatie stelt dat eigen onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake is van succesvolle manipulatie door supermarkten van de peiling.

Dat maakte algemeen directeur F. Cohen van de Consumentenbond woensdag bekend op het hoofdkantoor van de organisatie in Den Haag. "Het onderzoek blijft precies zoals het is." Kritiek over de mogelijke partijdigheid van de eigen onderzoekers wees Cohen van de hand.

Half februari werd de prijspeiling gestaakt in verband met de uitspraak in een rechtszaak die supermarktconcern Albert Heijn had aangespannen tegen koekfabrikant Peijnenburg. Het supermarktconcern eiste dat Peijnenburg koek van 600 gram zou blijven leveren. De koekproducent was daarmee gestopt, omdat AH de koek met 0,10 eurocent verlies verkocht. Volgens Peijnenburg verlaagde de supermarktketen de prijs van het product omdat dat in 'de boodschappenmand' van de Consumentenbond zit.

Tussen de een en vier keer per jaar vergelijkt de bond de prijzen in de supermarkt van een boodschappenkar met vijfhonderd A-merkproducten aan de hand van een steekproef van ongeveer honderd van deze producten in tientallen supermarkten in het land. Supermarkten hebben er een belang bij om deze producten zo goedkoop mogelijk te verkopen, zodat ze het goed doen in de prijsvergelijking van de Consumentenbond.

De rechter gaf Peijnenburg in februari gelijk in het door AH aangespannen proces. Daarnaast stelde hij in zijn vonnis dat de Consumentenbond aanleiding geeft tot verstoring van de markt doordat de samenstelling van de boodschappenmand nauwelijks wordt aangepast.

De Consumentenbond is het niet eens met deze uitspraak van de rechter. Cohen: "We verversen het winkelmandje wel degelijk. Het verversingspercentage ligt gemiddeld op 65 procent".

Kritiek over de mogelijke partijdigheid van de eigen onderzoekers werd eveneens weggewuifd door de bondsdirecteur. "Er is geen aanleiding om te denken dat onze leden dit onderzoek wantrouwen. We hebben hierover geen brieven ontvangen".

De Consumentenbond kan niet in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter, aangezien het geen partij was. "We gaan hier geen juridische toestand van maken", zegt Cohen. "Wel gaan we een brief sturen aan de betrokken rechter en de Raad voor de Rechtspraak. Daarin uiten we ons ongenoegen over de uitspraak en leggen we uit hoe het echt zit met ons onderzoek."