Philips groeit gestaag verder. Het medisch technologiebedrijf wist in het vierde kwartaal van vorig jaar zowel de winst als de omzet op te voeren. Kenners hadden qua bedrijfsresultaat wel op nog iets meer gerekend.

Vooral vanuit China en de Verenigde Staten was er meer vraag naar diagnose-apparatuur van het bedrijf.

Philips wist op eigen kracht in het vierde kwartaal 5 procent meer omzet te behalen. Deze kwam in de meetperiode uit op 5,3 miljard euro. Voor heel 2017 viel de omzet 4 procent hoger uit op 17,8 miljard euro.

De winst bij de doorlopende activiteiten van de technologiereus steeg in de laatste maanden van vorig jaar tot 476 miljoen euro, tegenover 465 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2016. Voor het hele jaar bleef onder de streep ruim 1 miljard euro over. Na heel 2016 stokte de teller nog op 831 miljoen euro.

Goed jaar

Topman Frans van Houten sprak van een goed jaar voor Philips. Het bedrijf is er volgens hem in geslaagd om aan de eigen doelstellingen te voldoen. Hij wees ook op de ''sterke vrije kasstroom" van 1,2 miljard euro.

Ook is het Philips volgens hem gelukt om de eigen portefeuille te versterken door middel van ''gerichte acquisities''. Dit zal het bedrijf ook in de toekomst blijven doen. Van Houten benadrukt ook dat er op eigen kracht nog genoeg te winnen valt.

Philips slaagde er verder in om de winstgevendheid te verbeteren. Het concern wist onder meer de kosten in 2017 met 483 miljoen euro naar beneden te krijgen. Dat was meer dan de 400 miljoen euro aan besparingen die Philips in eerste instantie voorzag.

Philips schroefde in het slot van 2017 zijn belang in lichtdivisie Philips Lighting verder terug. In november werd een pluk aandelen van de hand gedaan voor een bedrag van 547 miljoen euro.

Verder zei Philips dat er ''constructieve'' gesprekken gevoerd zijn met de Amerikaanse toezichthouder FDA, die verscherpt toeziet op zijn fabrieken in de Verenigde Staten waar onder meer defibrillatoren worden gemaakt.