BRUSSEL - De verkoop van nieuwe auto's in Europa daalt sterk. In maart zijn 4,7 procent minder personenwagens ingeschreven dan in dezelfde maand van 2004. Het eerste kwartaal 2005 komt daardoor met 4,1 miljoen wagens 3,3 procent lager uit dan vorig jaar.

De organisatie van Europese autoproducenten ACEA wijt de teruggang aan de futloze economie in het eerste kwartaal. Dat de paasdagen dit jaar in maart vielen, scheelde bovendien een tot drie werkdagen bij de verkoop, liet ACEA woensdag weten.

In Nederland waren de inschrijvingen met 45.500 stuks 3 procent lager dan in maart 2004. In totaal zijn in het eerste kwartaal 3,4 procent minder wagens geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Frankrijk

De sterkste daling was in Polen (39 procent). België verkocht 15 procent minder dan vorig jaar, vooral omdat toen een grote autobeurs plaatsvond. Van de grote landen verkocht alleen Frankrijk iets meer wagens (2,5 procent).

Fiat Groep

Wat de merken betreft, daalt vooral de verkoop van de Fiat Groep (Fiat, Lancia, Alfa Romeo). De groep verkocht in maart 15 procent minder. MG Rover zag de verkoop 11 procent kelderen: het bedrijf staat momenteel aan de rand van een faillissement.

In de verkoop blijft VW Groep koploper. Van de 1,7 miljoen nieuwe wagens in Europa in maart, kwamen er 282.000 van de VW-fabrieken (Volkswagen, Audi, Seat en Skoda). Dit is 2,1 procent minder dan vorig jaar.

Kia

Vooral de verkoop van kleine modellen groeit. Smart zag de verkoop 35 procent stijgen tot 14.500 stuks in maart, het Koreaanse Kia verdubbelde haar verkoop bijna met 85 procent tot 25.000 stuks.