WASHINGTON/KANANASKIS - De gehele top van het Amerikaanse telecomconcern WorldCom zal zich moeten verantwoorden voor het Amerikaanse Congres. Congresleden besloten donderdag de bestuurders te dagvaarden wegens het boekhoudkundige gesjoemel bij de onderneming.
WorldCom

Voor 8 juli is een zitting gepland om de bestuurders te horen. Ook voormalig topman Bernard Ebbers, die WorldCom heeft uitgebouwd tot het op één na grootste telecombedrijf van de Verenigde Staten, ontvangt een dagvaarding, evenals de deze week ontslagen financiële topman Scott Sullivan. De laatste wordt verantwoordelijk gehouden voor het schandaal dat misschien leidt tot WorldComs ondergang. Sullivan nam 3,85 miljard dollar niet op in de winstcijfers, een bedrag dat wel was uitgegeven.

"Hervormingen nodig"

"Het WorldCom-nieuws onderstreept op dramatische wijze hoezeer hervormingen in de wetgeving en regelgeving nodig zijn", zo verklaarde voorzitter Michael Oxley van de commissie die de verhoren zal leiden. "De vermeende winsten die op de korte termijn zijn geboekt door de bestuurders veroorzaken op de lange duur pijn bij de families van de werknemers."

Bush kondigt onderzoek aan

De SEC besloot woensdagavond WorldCom aan te klagen wegens fraude. President Bush heeft al een grootscheeps onderzoek aangekondigd. Bush zei donderdag op de topbijeenkomst van de G8, de zeven grootste industrielanden plus Rusland, in het Canadese Kananaskis bezorgd te zijn over de gevolgen van de boekhoudschandalen. Volgens ingewijden heeft de president furieus gereageerd op het gebrek aan verantwoordelijkheid bij het Amerikaanse bedrijfsleven.