De overheid, banken en ook particulieren moeten extra buffers gaan opbouwen, nu het economisch wat beter gaat. Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is het namelijk beter om nu te werken aan de financiële weerbaarheid, dan dat er bezuinigd moet worden als het straks mogelijk weer wat minder gaat.

In tv-programma Buitenhof richtte Knot zich vooral op het kabinet dat inzet op allerlei lastenverlichtingen. ''Politiek begrijp ik het, maar economisch is er geen enkele noodzaak'', zei Knot daarover. Hij vindt die keuze van het kabinet ''niet dramatisch, maar het is niet verstandig''.

Het beeld voor de Nederlandse economie ziet er op de korte termijn nu rooskleurig uit, aldus het centralebankhoofd. Bezien over een wat langere termijn zijn er nog wel een aantal zaken waar DNB zich zorgen over maakt.

Knot hamerde er onder meer op dat er snel voortgang moet komen bij de hervorming van het pensioenstelsel. ''Als er niets gebeurt kan het zomaar dat veel pensioenen vijf tot tien jaar niet kunnen worden verhoogd.'' Die oproep was vooral gericht aan de vakbonden en werkgevers in Nederland, die nog hemelsbreed van mening verschillen over de manier waarop het pensioenstelsel precies moet worden verbeterd.

Strengere regels

Ook waarschuwde de DNB-president voor het terugdraaien van de strengere financiële regels, die na de crisis zijn ingevoerd. Het is volgens Knot belangrijk dat zoiets niet ook aan deze zijde van de Atlantische Oceaan gaat gebeuren. In de Verenigde Staten zet president Donald Trump in op zo'n deregulering.

Knot is sinds 1 juli 2011 de hoogste baas bij DNB. Zijn termijn zit er bijna op. In Buitenhof zei Knot beschikbaar te zijn voor een tweede termijn. Hij zou best nog zeven jaar door willen gaan.