De Japanse technologiegigant SoftBank bestudeert de mogelijkheid om een wereldwijd digitaal betalingssysteem te ontwikkelen. Met het plan wil SoftBank meer grip krijgen op het financiële systeem. 

Softbank zou het daarmee opnemen tegen PayPal, Apple Pay en China's Alipay, schrijft The Sunday Times.

Het verdringen van het mondiale financiële systeem wordt gezien als een van de volgende doelstellingen van Apple, Amazon en Alibaba.

Een van de doelstellingen van het nieuwe plan van Softbank is het ontwikkelen van een nieuwe infrastructuur voor digitale betalingen. Softbank wil daarbij een consortium leiden dat wordt gesteund door verschillende grote banken in de wereld.

SoftBank zou voor de plannen zijn oog hebben laten vallen op het Zwitserse technologiebedrijf Temenos. Het bedrijf levert aan 41 van vijftig financiële instellingen in de wereld.

Platform

Het systeem dient als een nieuw bankplatform dat door meerdere financiële instellingen kan worden ingezet. Hierdoor kunnen kosten worden verlaagd en wordt lanceren van nieuwe producten en diensten makkelijker.

Ook kan het platform dienen als een op de mobiele telefoon gebaseerd betalingsnetwerk. Ingewijden noemen het ook wel de "smartphone als bank".

De investeringsgigant, geleid door miljardair Masayoshi Son, wordt gezien als 's werelds meest agressieve investeerder in nieuwe technologieën.

Met 100 miljard dollar uit het Vision Fund investeert het bedrijf in techstartups in Silicon Valley. Het kocht bijvoorbeeld de Britse chipontwerper Arm Holdings voor 24 miljard pond in 2016. Ook sloot Softbank in november een miljardendeal met Uber.