BOR - NedCar heeft de productie opnieuw verlaagd. De productie in 2005 is teruggeschroefd van 141.000 naar 123.500 auto's. Dat meldde een woordvoerster van de autofabrikant dinsdag.

De productieverlaging is een gevolg van de vorige week aangekondigde sanering bij de Smart-divisie van DaimlerChrysler, aldus de woordvoerster. Dit Duits-Amerikaanse autoconcern produceert de Smart ForFour in Born bij NedCar.

De directie en ondernemingsraad van NedCar gaan met elkaar overleggen hoe de twee productieploegen ingedeeld moeten worden. Door een eerdere aangekondigde vermindering van de productie lopen er bij NedCar al 750 mensen te veel rond. Zij kunnen wegens een baangarantie dit jaar niet ontslagen worden. Voor hen wordt elders werk gezocht.

Vakbond De Unie wil dat er snel duidelijkheid komt over de productievolumes in 2006. De Unie vreest dat anders de motivatie van het personeel van NedCar wegzakt en dat kan ten koste van de kwaliteit gaan. De vakbond wil hierover binnenkort gaan praten met de directie van NedCar.