De Canadese vliegtuigmaker Bombardier heeft onverwacht een zaak over een handelsdispuut met Boeing gewonnen.

Een Amerikaanse handelscommissie, de International Trade Commission (ITC), oordeelde vrijdag unaniem dat Bombardier geen extra heffing hoeft te betalen als het concern het nieuwste model vliegtuig in de VS wil verkopen.

Eerder schaarde het Amerikaanse ministerie voor Handel zich nog aan de kant van Boeing en werd een heffing van 300 procent ingesteld op CSeries-vliegtuigen met 110 en 130 stoelen van Bombardier.

Volgens Boeing worden de vliegtuigen van Bombardier namelijk ontwikkeld met subsidie van de Canadese overheid en kan het Canadese bedrijf daardoor goedkoper zijn. Boeing zou door deze subsidies gedwongen zijn om de 737-toestellen van het concern in prijs te verlagen om te concurreren met Bombardier.

Maar volgens ITC wordt Boeing helemaal niet geraakt door dit model van Bombardier. Boeing heeft nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, maar de onderneming verklaarde eerst te willen wachten op de volledige publicatie van de uitspraak in februari.

Door het oordeel steeg het aandeel Bombardier met maar liefst 15 procent. Aandelen in Boeing sloten vrijdag vrijwel onveranderd.