Vakbond FNV luidt de noodklok over nieuwe misstanden bij het Europees Octrooibureau. De Europese organisatie, die in Rijswijk is gevestigd, staat volgens de bond op het punt de Nederlandse wet te overtreden.

Het octrooibureau heeft namelijk plannen om vastedienstcontracten grotendeels af te schaffen.

De contracten voor toekomstige medewerkers worden vervangen door tijdelijke contracten met een maximale duur van vijf jaar, die verlengbaar is. Dat mag hier helemaal niet zomaar, stelt FNV in een brief aan minister-president Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. De bond vindt dat de bewindslieden moeten ingrijpen.

''De misstanden bij het Europees Octrooibureau stapelen zich op'', zegt Tuur Elzinga, vicevoorzitter bij FNV. ''Eerder zijn we al samen met het personeel in actie gekomen omdat het management het personeel intimideerde en kritische mensen direct werden ontslagen.''

Het Europees Octrooibureau zegt in een reactie dat het bezig is de verhouding tuseen vaste en tijdelijke contracten meer in lijn te brengen met hoe het bij andere Europese instellingen geregeld is. Tijdelijke contracten kunnen later worden omgezet in vaste, en voor beide vormen gelden dezelfde arbeidsvoorwaarden, zegt de organisatie.