Het Amerikaanse industriële conglomeraat Honeywell schroeft zijn winstverwachting voor 2018 op vanwege de belastingverlaging voor bedrijven van president Donald Trump.

Het concern, dat producten maakt voor sectoren als de woningbouw, transport en lucht- en ruimtevaart, maakt dat bij de publicatie van cijfers bekend.

Overigens moest Honeywell in het vierde kwartaal wel een miljardenlast in de boeken zetten voor de belastinghervorming. Daardoor werd een verlies geleden van 2,4 miljard dollar (1,9 miljard euro), tegen een winst van 1 miljard dollar een jaar eerder.

Omzet

De omzet klom met 9 procent tot 10,8 miljard dollar, onder meer dankzij een gestegen verkoop van luchtvaartonderdelen en apparatuur voor warenhuizen.

Topman Darius Adamczyk sprak van een uitzonderlijk goed jaar voor het bedrijf. Ook verklaarde Honeywell zich groot voorstander van de belastingverlaging van Trump, omdat die het investeringsklimaat in de Verenigde Staten aantrekkelijker zou maken.

Heel 2017

In heel 2017 boekte de onderneming een winst van 1,7 miljard dollar op een omzet van 40,5 miljard dollar. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een omzet die uitkomt tussen 41,8 miljard tot 42,5 miljard dollar.

Honeywell werkt aan een opsplitsingsplan, waarbij de divisies op het gebied van woningbouw en transportsystemen worden verzelfstandigd. Dat proces wordt naar verwachting in 2018 afgerond.