RIJSWIJK - De overname van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Holland Exel door reisorganisatie TUI heeft slechte gevolgen voor het personeel. Dat heeft vakbond De Unie dinsdag laten weten.

Volgens De Unie neemt TUI alleen de landingsrechten en boedel over, maar niet het personeel. Wel wordt de werknemers een nieuw contract aangeboden. "Dit betekent dat de oude rechten van medewerkers niet automatisch overgaan", aldus bestuurder M. Rog.

Zo vervallen volgens hem alle opgebouwde dienstjaren, belangrijk voor een WW-aanvraag, en gaan pensioenclaims uit het verleden niet automatisch naar de nieuwe werkgever. De Unie onderzoekt of de handelwijze van TUI kan worden aangevochten.

Pensioenpremies

De werknemers van Holland Exel hebben volgens De Unie nog recht op nooit afgedragen pensioenpremies. De voormalige directie van Air Holland, later omgedoopt in Holland Exel en opgegaan in de ExelAviationGroup, zou pensioengelden hebben verduisterd. De Unie heeft TUI gevraagd een oplossing voor dit probleem te zoeken, maar concrete toezeggingen zijn nog niet bij de vakbond binnengekomen.

De toekomst van Exel Technics, het onderhoudsbedrijf van de ExelAviationGroup, is onduidelijk, stelt Rog. Het is mogelijk dat het bedrijf in afgeslankte vorm verdergaat.

TUI licht donderdag tijdens een persconferentie op Schiphol de overname van Holland Exel toe. Ook wordt dan de nieuwe naam van de luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt.