62 grote Nederlandse bedrijven, organisaties en banken doen een oproep tot duurzaamheid aan de Rotterdamse gemeente. Zij willen van Rotterdam een circulaire stad maken, waarbij hergebruik van grondstoffen centraal staat.

Zij presenteerden hun zogeheten klimaatoproep donderdag aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Onder de ondertekenaars bevinden zich onder meer Coolblue, ING, Nuon en Unilever. De bedrijven doen de oproep met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens de ondertekenaars is vol inzetten op duurzaamheid "de enige weg" naar een "blijvend bloeiende, dynamische en leefbare stad". De ondertekenaars wijzen er echter op dat de stad Rotterdam "als geen andere in Nederland" gebruikmaakt van "kolen, olie en gas".

Schoon vervoer

Over dertig jaar mag de stad, als het aan de bedrijven ligt, "amper nog" fossiele brandstoffen gebruiken. De bedrijven pleiten voor energieproducerende gebouwen, slim en schoon vervoer en havenbedrijven die van afval nieuwe grondstoffen maken.

Volgens de ondertekenaars moet Rotterdam daarom zijn tussendoelen halen voor 2022, 2030 en 2040. Duurzaamheid moet daarom de komende jaren hoog op de beleidsagenda komen te staan.

Opmerkelijk

De ondertekening van sommige van deze bedrijven is opmerkelijk, omdat zij zelf ook niet volledig duurzaam werken. Zo lervert Nuon grijze stroom en trokken de ING en ABN Amro zich afgelopen jaar pas na publieke verontwaardiging terug uit een omstreden olieproject in Dakota. ABN Amro financierde het moederbedrijf van een betrokken bouwbedrijf.

Unilever doet zaken met Indonesische palmolieboeren en Coolblue laat zijn producten niet met elektrische auto's bezorgen.

Wat is een circulaire economie?
60
Wat is een circulaire economie?