Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt zich zorgen over een mogelijke valutaoorlog.

Lagarde reageerde tijdens het World Economic Forum in Davos op opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin. Hij zei dat de zwakke Amerikaanse dollar goed is voor de economie van zijn land omdat de handel bevorderd wordt. 

Mnuchin stelde zich geen zorgen te maken over de huidige zwakte van de dollar. De Amerikaanse munt staat op het laagste niveau tegenover de euro in drie jaar.

Koers dollar

De IMF-directeur stelde dat de koers van de dollar door de markten wordt bepaald en dat de Amerikaanse belastingverlagingen zouden moeten leiden tot een versterking van de munt.

Een goedkope munt is gunstig voor exporteurs omdat hun producten goedkoper worden in het buitenland. Wel wordt de import van buitenlandse goederen duurder.

Protectionisme

Lagarde waarschuwde verder dat protectionistische handelsmaatregelen schadelijk zullen zijn voor de wereldwijde economische groei.

Eerder deze week kondigde de Amerikaanse regering aan importheffingen op te leggen op wasmachines en zonnepanelen uit bijvoorbeeld China en Zuid-Korea.