LEIDSCHENDAM - Winkeliers hebben te veel betaald voor het geschikt maken van hun pinapparatuur voor de euro. Dat stelde het Platform Detailhandel donderdag na de publicatie van een onderzoek daarnaar. Dat onderzoek is gedaan door M&I, in opdracht van het hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Het Platform wil het bedrag dat te veel betaald zou zijn, verhalen op Interpay en de banken. In totaal hebben de zogenoemde toonbankinstellingen 65 miljoen euro betaald voor het gereedmaken van de apparatuur voor de nieuwe munteenheid. Het Platform noch het bedrijfschap kan aangeven hoeveel daarvan te veel geweest zou zijn. "Wij kunnen dat bedrag niet uitsplitsen", aldus het bedrijfschap.

Uit het onderzoek zou volgens beide belangenorganisaties blijken dat tijdens de ombouw ook functies op de apparatuur zijn aangebracht die niet nodig zijn. "Het is als euro-upgrade verkocht", zegt een woordvoerder van het Platform. "Het komt er ongeveer op neer dat van de twaalf veranderingen, maar twee voor de euro bestemd waren. Om andere aanpassingen hebben wij niet gevraagd en daar willen wij ook niet voor betalen."

Andere aanpassingen zouden gedaan zijn om de veiligheid van de apparaten te verhogen. "Als dat het geval is zouden anderen dat moeten betalen." De organisaties hopen nu dat mededingingsautoriteit NMa de zaak oppikt. "We sluiten ook niet uit dat we daar zelf een verzoek toe indienen." Op verzoek van MKB Nederland keek de NMa al naar deze zaak, nu scharen de organisaties zich daarachter.

Het verhalen van kosten op Interpay is volgens die organisatie "absoluut niet aan de orde". "Het klopt dat een veiligheidsstandaard is ingebouwd in de apparatuur, de kosten daarvoor hebben wij voor onze rekening genomen", aldus een woordvoerder van Interpay. Uit logistieke overwegingen is ervoor gekozen die veiligheidsaanpassingen gelijktijdig met de aanpassingen voor de euro uit te voeren.

Interpay laat het niet na om nog een sneer uit te delen richting winkeliers. "Ons grootste probleem rond heel die ombouw was dat de winkeliers tot het laatste moment hebben gewacht met het plaatsen van opdrachten voor de euroconversie. Het is een wonder dat het nog gelukt is."