AMSTERDAM - De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis wil voor in totaal 985 miljoen euro een Turkse bank overnemen. Het gaat om Disbank, volgens Fortis de op zes na grootste particuliere bank van het land. Dit heeft het financiële concern dinsdag bekendgemaakt.

Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron van Fortis zei dat de overname past in de strategie van zijn concern om buiten de Benelux te groeien. Hij noemt Turkije een "grote en snelgroeiende markt". Turken kopen momenteel nog vrij weinig financiële producten. Volgend jaar moet de overname al een positieve bijdrage leveren aan de winst per aandeel van Fortis.

Disbank had het afgelopen jaar een nettowinst van 61 miljoen euro. Het financiële bedrijf telt meer dan een miljoen klanten, onder wie 120.000 kleine zelfstandige ondernemingen en circa 10.000 middelgrote ondernemingen. De Turkse bank heeft 173 vestigingen. Bij de onderneming werken 4500 mensen. Oorspronkelijk richtte de bank zich vooral op de zakelijke markt, maar de afgelopen jaren heeft hij volgens Fortis ook sterke groei weten te bewerkstelligen op de particuliere markt.

Openbaar bod

Met de belangrijkste aandeelhouders van Disbank, die 89,3 procent van de onderneming bezitten, is al een akkoord bereikt over de overname. Dat werd mogelijk omdat een belangrijke grootaandeelhouder, de familie Dogan, zijn stukken wil verkopen. Op de overige aandelen zal Fortis een openbaar bod uitbrengen. Deze stukken hebben een notering aan de beurs in Istanbul.

Rabobank

Het bod van Fortis komt niet lang nadat Rabobank zijn interesse had getoond in Turkije. De coöperatieve bank meldde in december dat ze een meerderheidsbelang wil nemen in de Turkse Sekerbank. Fortis heeft al een kantoor in Istanbul, voornamelijk voor zakenbankieren. Afgelopen jaar opende ook dochterbank MeesPierson een filiaal in Turkije.

De nieuwe topman Votron van Fortis zei na zijn aantreden, afgelopen herfst, dat de bankverzekeraar meer geld moet verdienen buiten Nederland en België. Votron wil dat Fortis over enkele jaren eenderde van de winst buiten de Benelux haalt. De overname in Turkije zal ongeveer 5 procent van de winst uit gewone bedrijfsuitoefening bepalen. De aankoop moet eind juni worden afgerond.