AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben zich donderdag redelijk hersteld van de scherpe daling van woensdag. In navolging van Wall Street dat woensdagavond nauwelijks leed onder de neergang van Worldcom, opende de belangrijkste indices positief.


Bekijk video

De AEX-index stond kort na een uur handel op een plus van 1,3 procent bij 418,73 punten. Alle fondsen stonden op winst onder aanvoering van Buhrmann (plus 4,6 procent), CMG (4,1 procent) en ASML (4,1 procent).

Ook de andere belangrijke graadmeters in Europa wonnen meer dan een procent een uur na de gong. Frankfurt maakte de grootste sprong met 1,5 procent winst, maar Parijs en Londen deden het met 0,8 en ,7 procent eveneens beter dan woensdag.

Onder de stijgers op de Europese beurzen speelt Credit Suisse een grote rol. Beleggers kregen van zakenbank Morgan Stanley het advies vooral van deze Zwitserse bank aandelen te kopen. Het aandeel steeg 4,5 procent.

Ook de mededeling over een reorganisatie en forse inkrimping van het personeelsbestand bij Cap Gemini viel in goede aarde. De koers van het Franse bedrijf stond op een winst van ruim 3 procent. Maar Vivendi Universal deed het onder de CAC-40 fondsen nog beter. De koersval in de afgelopen weken van Europa's grootste mediaconcern werd als buitenproportioneel gezien. Beleggers kopen nu massaal.

Euro

Op de valutamarkten blijft de dollar ook donderdag kwakkelen hoewel de koers van de Amerikaanse munt voorlopig nog uit de buurt blijft van een pariteit met de euro. Om 10.45 uur noteerde de euro ,9860 tegen 0,9820 woensdag. In pond sterling steeg de koers van ,6450 naar 0,6475.