UTRECHT - De verkoopprijs van een woning is in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,8 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Gemiddeld ging een woning in het eerste kwartaal voor 217.000 euro van de hand. Dat blijkt uit maandag verstrekte gegevens van de makelaarsvereniging NVM.

De NVM constateert een "opvallend" verschil tussen de ontwikkeling van goedkope en dure woningen. Goedkope huizen hebben te maken met een hogere prijsstijging dan dure woningen. Ook worden relatief meer goedkope woningen verkocht. Volgens de makelaarsvereniging wordt dat veroorzaakt door "een gezonde vraag naar woningen aan de onderkant van de markt".

Minder transacties

In het eerste kwartaal kwamen er zoals gebruikelijk in deze periode veel minder woningen nieuw te koop bij, blijkt verder uit de gegevens van de makelaarsvereniging. Dat het totale aanbod toch steeg met 2 procent, komt doordat er minder transacties waren. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2004 werden 10 procent minder woningen verkocht. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2004 is er wel sprake van een stijging van het aantal verkochte woningen, met circa 1 procent naar 31.663.