SEOUL - LG.Philips LCD heeft het in het eerste kwartaal van 2005 niet al te best gedaan. De gemeenschappelijke onderneming van het Koreaanse LG en Philips boekte een nettoverlies van 79 miljard won (66 miljoen euro). In de vergelijkbare periode vorig jaar werd nog een winst geschreven van 628 miljard won. Het is het eerste verlies voor het concern sinds 2001.

Vooral door het goedkoper worden van de platte beeldschermen daalde de omzet met 6 procent, naar 2,06 biljoen won (1,72 miljard euro). De prijs van LCD-schermen zakte het afgelopen kwartaal een kleine 10 procent. De prijsval begon vorig jaar toen LG.Philips LCD, de op een na grootste producent, en marktleider Samsung grote bedragen in nieuwe vestigingen staken. Daardoor ontstond een overschot. Sinds vorig jaar zijn platte beeldschermen ruim 40 procent goedkoper geworden.

Voor de korte termijn voorziet het bedrijf weinig verbetering. Pas later dit jaar kan de markt wat gaan aantrekken door meer vraag naar de LCD-schermen, aldus het bedrijf maandag.