AMSTERDAM - De grote banken willen de kosten voor het particuliere betalingsverkeer verhogen. De Postbank overweegt hogere prijzen, nadat eerder ook de Rabobank en ABN Amro te kennen gaven daarover na te denken. "Als ABN Amro en Rabobank de prijzen verhogen, dan bezinnen wij ons op onze positie", zegt directeur Hans Hagenaars van de Postbank maandag in Het Financieele Dagblad.

De kostenstijgingen zijn volgens de banken nodig, omdat het particuliere betalingsverkeer onrendabel is. De Postbank is met zeven miljoen rekeninghouders marktleider in Nederland. Volgens Hagenaars bestaan verschillende mogelijkheden om de hogere kosten door te voeren. "De makkelijkste optie is een opslag op de bankpasjes. Maar je kunt een heleboel kanten op."

De positie van de Postbank is van groot belang. Andere grote banken kunnen moeilijk om de marktleider heen. De laatste jaren hebben de banken voorzichtig prijzen verhoogd, waarbij ze elkaar scherp in de gaten houden. Hagenaars is ook nu terughoudend. "Wij willen de goedkoopste blijven. Maar wij vinden het ook niet plezierig dat het betalingsverkeer geen rendabele business is."

Uit een onderzoek van Capgemini is gebleken dat de kosten voor overboekingen, creditcards en bankpassen in Nederland vorig jaar met tien procent zijn toegenomen. Nederlandse consumenten zouden het minst betalen van alle Europeanen.