LONDEN - De Britse regering heeft de Britse autofabrikant MG Rover bijna 9,5 miljoen euro aangeboden om dreigende ontslagen te voorkomen. Door de financiële injectie hoeft maandag niemand te worden ontslagen.

Dat maakte de Britse omroep BBC zondagavond bekend. Het aanbod volgde na overleg tussen de minister Patricia Hewitt van Industrie, bewindvoerders en vakbonden.

Door het dreigende faillisement van MG Rover zijn alle 6000 arbeidsplaatsen in de fabriek in Longbridge (Birmingham) in gevaar gekomen. De lening maakt het mogelijk om in elk geval de lonen en andere kosten deze week te betalen. Over een week wordt de kwestie opnieuw bekeken, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Hewitt zei dat met de bonden en bewindvoerders is afgesproken dat op korte termijn een realistisch voorstel wordt opesteld voor het Chinese autoconcern Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) en andere eventuele belangstellenden.

Onderhandelingen met SAIC over overname van Rover door het Chinese concern zijn vorige week op niets uitgelopen. Hierdoor kwam de toekomst van de honderd jaar oude Britse onderneming op losse schroeven te staan en dreigden ontslagen.