DEN HAAG - Shell mag twee Algerijnse gebieden gaan onderzoeken op aanwezige olie- en gasvoorraden. Hiermee maakt de oliemaatschappij zijn rentree in de energiewinning in het Noord-Afrikaanse land. Dat liet Shell zondag weten.

Shell heeft de exploratierechten voor de velden Reggane Djebel Hirane en Zerafa in de Reggane- and Timimoun-bekkens in de wacht gesleept. Als Shell op winbare reserves stuit, moet het deze samen met de Algerijnse staatsoliemaatschappij Sonatrach exploiteren.

De twee exploratie-concessies zijn onderdeel van de zesde veiling voor Algerijnse energieconcessies. De regering van het land is in hoog tempo bezig zijn olie- en gasvoorraden beschikbaar te maken voor winning.

Algerije is de achtste olieproducent ter wereld, maar volgens deskundigen zit er nog meer olie in de grond. Belangrijker dan aanwezige olie is de belofte van de Algerijnse aardgasvoorraad, waarvan volgens optimistische schattingen slechts tweederde ontdekt is. Algerije is na Indonesië de tweede exporteur van vloeibaar aardgas (LNG) ter wereld.

De gasvoorraad van Algerije is de op acht na grootste ter wereld. Jaarlijks produceert Algerije bijna tachtig miljard kubieke meter aardgas, dat wordt grotendeels geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten. Nederland, dat een kwart van de Europese aardgasreserve bezit, is goed voor 68 miljard kubieke meter per jaar.