BERLIJN - Leonid Nevzlin, grootaandeelhouder van het noodlijdende Russische olieconcern Yukos, verwacht dat het concern binnen enkele maanden failliet zal zijn. "Met het niveau van wetteloosheid en energie waarmee president Poetin zich tot dusver heeft gedragen, zal Yukos de facto in de zomer bankroet zijn", aldus Nevzlin in het Duitse blad Focus zondag.

De in Israël woonachtige Nevzlin heeft via zijn investeringsmaatschappij Menatep een belang van 61 procent in Yukos. Hij verkreeg controle over de houdstermaatschappij, nadat Moskou in een omstreden veiling het productie-onderdeel Yuganskneftegaz had genationaliseerd. Het Kremlin wil van Yukos ongeveer 27 miljard dollar aan achterstallige belasting terug. Oud-Yukosbaas Michail Chodorkovski zit in de gevangenis op verdenking van fraude en belastingontduiking.

Vorige week maakte Nevzlin bekend zijn Russische activiteiten en bezittingen over te brengen naar Israël en Oost-Europa. Daar zou Menatep minder last hebben van onzekere factoren, meent Nevzlin. Hij gaf aan dat investeringen in Rusland aantrekkelijk kunnen zijn, maar "het land heeft stabiliteit nodig, democratische hervormingen en de ontwikkeling van een markteconomie", aldus Nevzlin.