De zeer zware storm die donderdag huishield in Nederland, heeft voor minstens 50 miljoen euro schade aangericht. Dat zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

''Dat is een ondergrens, er kunnen nog tientallen miljoenen bijkomen'', aldus de zegsman. Dondermiddag schatte het Verbond van Verzekeraars de stormschade nog op "fors boven de 10 miljoen euro".

Het Verbond spreekt van ''een fikse storm, zoals die maar eens in de paar jaar voorkomt''. De brancheorganisatie komt vrijdagochtend met een eerste echte prognose. 

In 2007 en 2013 heeft Nederland ook stormen meegemaakt waarbij de schade rond de 100 miljoen tot 200 miljoen euro uitkwam.

De zware storm in Nederland samengevat van uur tot uur
152
De zware storm in Nederland samengevat van uur tot uur

Meldingen

Bij de grote verzekeraar Interpolis stond de telefoon roodgloeiend. Op een normale dag krijgt de telefooncentrale van Interpolis in de ochtend ongeveer 250 telefoontjes. Nu waren dat er vijftienhonderd. Dat is meer dan de verzekeraar zelf had verwacht.

De wachttijd voor bellers liep volgens Interpolis op tot ongeveer 35 minuten. Mensen belden vooral over schade aan hun huis. Zo zijn er veel dakpannen afgewaaid. Ook is veel melding gemaakt van bomen op de weg en weggewaaide tuinmeubelen.

Storm blaast containers, vrachtwagens en mensen om
42
Storm blaast containers, vrachtwagens en mensen om