De grote storm die Nederland donderdag treft, leidt naar verwachting tot een schade van fors boven de 10 miljoen euro, stelt het Verbond van Verzekeraars.

Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

De vereniging van verzekeraars denkt vrijdag in de loop van de ochtend een eerste raming van de schade te kunnen geven, laat de organisatie donderdagochtend weten.

De woordvoerder van de organisatie merkt op dat de momenteel erg natte grond ervoor zorgt dat bomen makkelijker omwaaien. Dat leidt vaak tot grote schade aan panden.

In 2007 en 2013 heeft Nederland stormen meegemaakt waarbij de schade rond de 100 miljoen tot 200 miljoen euro uitkwam.

Interpolis

Bij de grote verzekeraar Interpolis stond de telefoon roodgloeiend. Op een normale dag krijgt de telefooncentrale van Interpolis in de ochtend ongeveer 250 telefoontjes. Nu waren dat er vijftienhonderd. Dat is meer dan de verzekeraar zelf had verwacht.

De wachttijd voor bellers liep volgens Interpolis op tot ongeveer 35 minuten. Mensen belden vooral over schade aan hun huis. Zo zijn er veel dakpannen afgewaaid. Ook is veel melding gemaakt van bomen op de weg en weggewaaide tuinmeubelen.

Gehoor

Verzekeraars raden mensen nu aan gehoor te geven aan het code rood-advies van het KNMI voor grote delen van het land.

''Pas op, die waarschuwing is er niet voor niets.'' Ga je ondanks alles toch de weg op, dan ben je echter wel verzekerd, aldus de brancheorganisatie. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld vrachtwagens.

De woordvoerder benadrukt dat het moeilijk in te schatten is welk belang mensen hebben om toch de weg op te gaan.

''Een verpleegkundige die op de intensive care werkt, moet bijvoorbeeld gewoon naar haar werk kunnen gaan.'' Ook de bevoorrading van belangrijke levensmiddelen zal waarschijnlijk doorgaan.