Het Europees Parlement richt een speciale commissie op die gaat analyseren hoe pesticiden precies worden toegelaten op de Europese markt. 

Dat hebben de fractievoorzitters donderdag besloten naar aanleiding van de recente verlenging van de vergunning voor onkruidverdelger glyfosaat. De vergunning is met vijf jaar verlengd.

De commissie moet nagaan welke procedures gevolgd worden om plantenbeschermingsmiddelen en biocides te erkennen. De glyfosaatvergunning werd mede gebaseerd op het oordeel van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat de stof niet kankerverwekkend is.

EFSA

EFSA was volgens tegenstanders echter niet kritisch genoeg over onderzoek dat chemiereus Monsanto, fabrikant van het glyfosaathoudende middel Roundup, had aangeleverd. Bovendien waren de studies niet publiekelijk toegankelijk.

De Europese Commissie heeft inmiddels wel meer openheid beloofd, naar aanleiding van een burgerinitiatief waarin meer dan een miljoen Europeanen opriepen tot een verbod op glyfosaat en openbaarmaking van wetenschappelijke rapporten die worden gebruikt bij het beoordelen van bestrijdingsmiddelen.

Op de schop

Voedselwaakhond foodwatch juicht de instelling van het parlementaire comité toe. ''Dat glyfosaat, waarover wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat het waarschijnlijk kankerverwekkend is, toch weer vijf jaar op de Europese akkers gespoten mag worden, laat klip en klaar zien dat de toelatingsprocedures op de schop moeten", reageert de organisatie.

"Het winstbelang van chemiereuzen als Monsanto wint het nu keer op keer van het publieke belang van de volksgezondheid. Dat moet snel veranderen."