De belastinghervormingen die vorige maand in de Verenigde Staten zijn aangenomen hebben de Amerikaanse economie een impuls gegeven. Dat bleek woensdag bij de presentatie van het Beige Book van de Federal Reserve, een overzicht van de staat van de economie.

Volgens Fed-voorzitter Janet Yellen stelden verschillende bestuurders van de Fed aan dat de belastinghervormingen een rol hebben gespeeld bij die positievere verwachting.

De koepel van Amerikaanse centrale banken heeft daarom zijn verwachtingen voor de economische groei dit jaar in september opgeschroefd naar 2,5 procent. Eerder werd nog gerekend op een groei van 2,1 procent. 

De belastinghervormingen werden in december door president Donald Trump ondertekend na een moeizame gang door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Uiteindelijk moeten de hervormingen een lastenverlichting van in totaal 1,5 biljoen dollar opleveren.

Aanpassingen 

De hervorming van het belastingstelsel geldt als een van de grootste in de Verenigde Staten sinds de jaren tachtig. Met de hervorming verandert er een boel in het land. Zo is er onder meer sprake van een daling van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 20 procent.

Ook worden bepaalde aftrekposten, zoals die met betrekking tot de hypotheekrente, spaargeld en bepaalde lokaal geheven belastingen, aangepast.