De president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, wil dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar stopt met het programma om voor tientallen miljarden aan schulden op te kopen.

Dit heeft Weidmann gezegd in een dinsdag gepubliceerd interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Het bestuur van de ECB, waar Weidmann ook deel vanuit maakt, heeft in de communicatie naar financiële markten altijd gezegd tot september door te gaan met het opkoopprogramma.

Maar een specifieke einddatum wordt nooit genoemd waardoor de mogelijkheid om langer door te gaan, altijd wordt open gehouden.

Weidmann, die vanaf de start tegen de plannen is geweest, legt de nadruk op de nadelen van het programma. Door het ECB-beleid zijn centrale banken de grootste eigenaren van staatsschulden in de eurozone geworden. Wat dit op de lange termijn voor gevolgen heeft, is eigenlijk niet bekend. 

De ECB en andere centrale banken startten met hun opkoopprogramma tijdens de eurocrisis toen de inflatie in de eurozone daalde, maar de centrale banken geen verdere mogelijkheden meer hadden om de stijging van het prijspeil aan te jagen. Het doel van het programma is om de Europese economie te stimuleren, maar vooral de inflatie naar de ECB-doelstelling van 2 procent op de middellange termijn te krijgen.