AMSTERDAM - De banken hebben in 2004 1500 frauduleuze hypotheekaanvragen geconstateerd. Dat is 50 procent meer dan in het voorgaande jaar. Dat heeft directeur R. van Kesteren van de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SHF) vrijdag bevestigd. SHF is een samenwerkingsverband van hypotheekbanken.

Volgens Van Kesteren ligt het aantal frauduleuze hypotheekaanvragen in werkelijkheid hoger, omdat ze niet allemaal worden ontdekt. Van de 1500 aanvragen waarbij dat vorig jaar wel het geval was, werd een kwart pas geconstateerd nadat de hypotheek al was verleend.

Bij de frauduleuze hypotheekaanvragen is volgens SHF een vaste groep hypotheekadviseurs, woningtaxateurs en notarissen betrokken. In Rotterdam en Den Haag zou het gaan om een groep van tien tot vijftien notarissen. "We proberen ze aan te pakken door klachten in te dienen bij de betrokken instanties of door de zaak onder de aandacht te brengen van justitie", aldus Van Kesteren.

Valse identiteitspapieren

Bij hypotheekfraude probeert iemand een hypotheek af te sluiten onder valse voorwendselen. De bedoeling van de fraudeur kan zijn die lening nooit meer terug te betalen, maar het kan ook gaan om iemand die probeert een hogere hypotheek af te sluiten dan waarop hij eigenlijk aanspraak zou kunnen maken. De fraudeurs gebruiken onder meer valse identiteitspapieren en vervalste inkomensgegevens.

Sinds 1 januari registreren de banken gegevens van alle betrokkenen bij een hypotheekfraude. De registratie is toegankelijk voor alle banken en wordt bijgehouden door het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. SHF verwacht dat hierdoor in toenemende mate hypotheekfraude kan worden voorkomen.