WENEN - De OPEC, de Organisatie van Olie Exporterende Landen, brengt geen wijziging aan in zijn olieproductie. De organisatie liet woensdag na regulier beraad in Wenen weten de maximale productie nog zeker drie maanden op 21,7 miljoen vaten (van 159 liter) per dag te houden.

Het oliekartel houdt zijn productie al enige tijd beperkt om de prijs van ruwe olie te laten stijgen. De OPEC hanteert een prijsmarge van 22 tot 28 dollar voor een vat olie. Op het ogenblik kost olie rond de 25 dollar per vat.

Volgens analisten betekent het OPEC-besluit dat de olieprijs kan stijgen tot 30 dollar per vat. Seizoensmatig trekt de vraag naar olie op het ogenblik aan en bovendien is de wereldeconomie aan het groeien, waardoor er ook meer olie wordt verbruikt.

Dat betekent vermoedelijk dat de volgende OPEC-vergadering resulteert in een vergroting van de productie om vraag en aanbod op de wereldoliemarkt beter met elkaar in evenwicht te brengen. De ministers van Olie van de OPEC komen in september weer bij elkaar.

De olieministers besloten woensdag verder om hun Venezolaanse collega, Alvaro Silva Calderon, te benoemen tot nieuwe secretaris-generaal van het oliekartel. Hij vervangt zijn landgenoot Ali Rodriguez, die de nationale oliemaatschappij van Venezuela gaat leiden. Rodriquez had er de helft van zijn termijn van drie jaar opzitten.