Voor het eerst in bijna dertig jaar komt er een nieuwe, bemande installatie van Shell bij in het noordelijke deel van de Noordzee. Shell investeert in een nieuw productie- en opslagschip (fpso) voor het Penguins-veld.

Vanuit het Penguins-veld, gelegen tussen de Shetlandeilanden en de Noorse kust, stroomt nu olie en gas via onderzeese pijpleidingen naar het boorplatform Brent Charlie. Dat verouderde platform staakt binnenkort de productie.

Daarom zal Shell moeten investeren in nieuwe infrastructuur, als het bedrijf het olieveld verder wil ontginnen. In het kader van de herontwikkeling worden acht nieuwe putten geboord die verbonden worden met het nieuwe productieschip.

Dat zal naar verwachting maximaal het equivalent van 45.000 vaten olie per dag kunnen produceren. Shell zegt dat het omslagpunt waarbij het aan de productie kan verdienen onder de 40 dollar per vat ligt.

Leverancier van het schip is de Noorse offshoredienstverlener Sevan Marine.

Gesnoeid

''Shell heeft al meer dan veertig jaar een sterke aanwezigheid in dit deel van de noordelijke Noordzee'', zei directeur Andy Brown van de divisie van Shell die ruwe olie produceert. De laatste jaren heeft het concern ook in dit gebied evenwel flink gesnoeid in zijn bezittingen. 

Het is de bedoeling dat de resterende Noordzeevelden de komende tijd voor groei gaan zorgen, aldus de bestuurder.

Het Penguins-veld op 165 meter diepte werd in 1974 ontdekt. Shell en mede-eigenaar ExxonMobil begonnen in 2002 met de ontwikkeling ervan. Beide olieconcerns zijn voor de helft eigenaar.

Zonneparken

Verder werd bekend dat Shell weer een stap zet op het gebied van zonne-energie. In de Verenigde Staten wordt een belang genomen van 43,83 procent in Silicon Ranch, een ontwikkelaar en beheerder van zonneparken.

Met de deal is een bedrag tussen de 193 miljoen en 217 miljoen dollar gemoeid. Hoeveel Shell precies betaalt voor de deelneming hangt nog af van de mate waarin aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 

Ook zijn er afspraken gemaakt die Shell de mogelijkheid geven om zijn belang in Silicon Ranch na 2021 verder op te voeren. Shell rekent erop deze deal ergens in het eerste kwartaal van dit jaar af te ronden.

Shell steekt de laatste tijd vaker geld in zonne-energie. Zo werd eind vorig jaar een investering gemeld in het Nederlandse bedrijf SolarNow, dat met zonne-energiesystemen actief is in Oost-Afrika.