LONDEN - De Amerikaanse investeringsmaatschappij Elevation Partners, waarin U2-zanger Bono deelneemt, is er niet in geslaagd om de Britse gamesfabrikant Eidos over te nemen. Eidos liet donderdag weten dat het ingaat op een bod van 103 miljoen pond sterling (150 miljoen euro) van SCi Entertainment.

Eidos is vooral bekend van de Tomb Raider-spelletjes, waarin Lara Croft figureert. De onderneming bood zich vorig jaar te koop aan omdat ze niet meer kon opboksen tegen grote fabrikanten als Electronic Arts en Atari. Het Britse softwarebedrijf SCi Entertainment heeft computerspellen als Conflict Desert Storm en Richard Burns Rally op de markt gebracht.

Analisten verwachten meer krachtenbundelingen in de gamesindustrie. Goede games ontwikkelen kost tegenwoordig tientallen miljoenen euro's, iets wat de kleinere ondernemingen nauwelijks meer kunnen opbrengen. Wanneer een spel flopt, volgen vaak financiële problemen. Bij Eidos hing een banklening van 26,5 miljoen pond als een molensteen om de nek. De problemen verergerden begin vorige maand toen het bedrijf de introductie van belangrijke nieuwe spellen moest uitstellen.

Volgens Eidos hebben aandeelhouders met een belang van 41 procent al ingestemd met een overname door SCi. Elevation, dat wil investeren in entertainmentbedrijven, bood op 21 maart 71 miljoen pond sterling in contanten en kreeg toen het bestuur van Eidos achter zich. SCi ging echter gelijk de strijd aan door in aandelen 76 miljoen euro te bieden. Dit bod is de afgelopen weken meer waard geworden doordat de beurskoers van de softwareonderneming flink is opgelopen.

Elevation druipt overigens niet geheel berooid af. De investeringsmaatschappij krijgt bij een overname van Eidos door SCi een vergoeding van 710.000 pond sterling. Dit was onderdeel van een afspraak die Eidos en Elevation in december overeenkwamen.