WILMINGTON - De Amerikaanse belegger Kirk Kerkorian heeft het onderspit gedolven in een proces tegen het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler. Een rechtbank in Wilmington (Delaware) wees donderdag Kerkorians eis om schadevergoeding wegens misleidende informatie tijdens de fusie tussen het Duitse Daimler-Benz en het Amerikaanse Chrysler, af.

De twee autoconcerns bundelden hun krachten in 1998. Kerkorian was toen via zijn investeringsmaatschappij Tracinda de grootste aandeelhouder van Chrysler met een belang van 14 procent.

Volgens Daimler-Benz was de bundeling een fusie van gelijke bedrijven, maar Kerkorian beschouwde die als een regelrechte overname door Daimler-Benz van Chrysler. Hij meende dat de aandeelhouders van Chrysler recht hadden op een forse premie. Zelf eiste hij een bedrag van 1,2 miljard dollar.

In zijn oordeel verklaarde de rechter dat het begrip "fusie van gelijken" geen verwarring heeft kunnen wekken. Tijdens de fusiebesprekingen werd vastgelegd hoeveel mensen van beide ondernemingen in de directie zouden komen. Hoe lang dat zo moest blijven, bleef in het midden. Daarom is het feit dat later meer functionarissen van Daimler-Benz dan van Chrysler op een leidende positie kwamen te zitten, geen bewijs ervoor dat het om een overname ging, aldus de rechter.

De uitspraak is een opsteker voor DaimlerChrysler-topman Jürgen Schrempp. Die kwam eerder deze week zwaar onder vuur te liggen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Hij kreeg zware verwijten te horen over de matige prestaties van zijn concern, onder meer over de verliezen bij de Smartdivisie en over een grote terugroepactie, waarbij 1,3 miljoen Mercedessen terug naar de garage moeten.

Schrempp toonde zich zeer tevreden over de uitspraak. "We zijn er blij om dat de rechtbank eens en voor altijd heeft vastgesteld dat de kwestie alle grond ontbeert en dat alle eisen tegen DaimlerChrysler ongegrond zijn". Schrempp moest tijdens het proces zelf twee keer voor de rechter verschijnen, in december 2003 en in februari 2004. Ook Kerkorian werd gehoord, maar de 87-jarige belegger bleek zich nog maar weinig te kunnen herinneren van wat er in het verleden is besproken.