NEW YORK - Van de kortstondige verkooppaniek woensdagmorgen op Europese beurzen, was later op de dag in New York niets te merken.

De Dow-Jonesindex daalde slechts licht en sloot 6,71 punten lager (0,07 procent) op 9120,11 punten. De Nasdaq, graadmeter voor de technologiebedrijven, steeg zelfs 0,38 procent met 5,34 punten naar 1429,42 punten.

Worldcom

Beleggers waren in de ochtend flink opgeschrikt omdat telecombedrijf Worldcom de winstcijfers jarenlang bleek te hebben opgeklopt. Worldcom gaat mogelijk zelfs failliet. Het schandaal volgt op het boekhoudschandaal bij energiebedrijf Enron. Ook daar waren schulden weggemoffeld om de bedrijfscijfers gunstiger voor te spiegelen.

Het Worldcomschandaal heeft grote gevolgen voor banken die geld tegoed hebben van Worldcom, vooral Citigroup en JP Morgan Chase. Hun koersen zakten woensdag respectievelijk 5,42 en 4,37 procent. De twee banken waren woensdag de grootste dalers in de Dow.

Technologie

De indices kregen daarentegen flinke steun van redelijke koerswinsten bij technologiebedrijven waaronder General Electric (2,7 procent), Microsoft (2,23 procent) en Intel (1,58 procent). Beleggers lopen hiermee vooruit op een verwacht herstel van de automatiseringssector.

Rente blijft laag

De aandeelhouders kregen in de loop van de dag ook te maken met het besluit van de Amerikaanse centrale banken besloten de rente te handhaven op het laagste peil in veertig jaar. De bank wacht nog met veranderingen tot de aantallen banen en bedrijfsinvesteringen toenemen. Even leken de beleggers dit nieuws matig te waarderen, maar uiteindelijk haalde men hierover de schouders op.

Dollarkoers

Belangrijker was dat de dollarkoers zich 's avonds enigszins herstelde van een behoorlijke afzwakking ten opzichte van de euro. Het moment dat een dollar evenveel waard is als een euro lijkt nog even te zijn uitgesteld. Aan het slot van de handelsdag in New York kostte een euro 0,9819 dollar. Een dag eerder was dat 0,9792 dollar. In pond sterling staat de euro op 0,6432 pond tegen 0,6490 op dinsdag.