Buitenlandse bedrijven hebben de afgelopen vijftig jaar via Nederlandse investeringsverdragen 100 miljard dollar geclaimd bij andere landen. 

Dat stellen Milieudefensie, TNI, SOMO en Both ENDS op basis van een eigen rapport. 

Volgens Milieudefensie is alleen via de Verenigde Staten meer geld geëist bij andere landen. De onderzochte claims worden mogelijk gemaakt door investeringsverdragen die landen met elkaar sluiten, bedoeld om het investeren in een land makkelijker te maken.

Door de vergaande investeringsbescherming in deze verdragen (het 'ISDS-arbitragesysteem’) maakt het bedrijven vooral mogelijk een land buiten het rechtssysteem en de nationale wetten om aan te klagen en torenhoge schadevergoedingen te eisen.

Milieudefensie pleit voor 'eerlijke verdragen'. ''Verdragen waarin belangen van mens en milieu zwaarder wegen dan belangen van multinationals. Laat Nederland deze keer de grondlegger zijn van een eerlijk en duurzaam model dat net als vijftig jaar geleden navolging kan vinden in de hele wereld, maar zonder de schadelijke gevolgen van toen”, aldus Freek Bersch van Milieudefensie.