MOSKOU - Menatep, grootaandeelhouder van de Russische oliemaatschappij Yukos, gaat zijn Russische activiteiten en bezittingen overbrengen naar Israël en Oost-Europa. Daar heeft de onderneming minder last van onzekere factoren dan in Rusland, aldus grootaandeelhouder Leonid Nevzlin van Menatep.

De Russische zakenman die nu in Israël woont, verklaarde dit tegenover het Russische persbureau Interfax. Hij denkt met name in de Baltische staten, Tsjechië en Oekraïne makkelijker zaken te kunnen doen. Rusland kan in zijn ogen een aantrekkelijke regio zijn om te investeren, maar "het land heeft stabiliteit nodig, democratische hervormingen en de ontwikkeling van een markteconomie".

"We zijn bereid om te investeren, zoals we in de jaren van Gorbatsjov en Jeltsin gedaan hebben", aldus Nevzlin. Menatep beheert een vermogen van 30 miljard dollar, met belangen in uiteenlopende bedrijven. Menatep bezit 61 procent van de oliemaatschappij Yukos, dat ooit het grootste oliebedrijf van Rusland was. Inmiddels is het concern flink ontmanteld door de autoriteiten in Moskou, omdat Yukos ettelijke miljarden aan achterstallige betalingen bij de fiscus open zou hebben staan.

Nevzlins uitlatingen over Rusland en het ondernemersklimaat waren een duidelijke verwijzing naar de zaak Yukos.

Grootaandeelhouder en voormalig Yukos-topman Michail Chodorkovski is op verdenkingen van fraude en belastingontduiking achter de tralies gezet, maar velen geloven dat hij moet boeten voor zijn politieke aspiraties omdat hij tegenstanders van de Russische president Poetin financieel heeft gesteund.

Nevzlin heeft Rusland verlaten nadat Moskou een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. De zakenman wordt ervan verdacht bij moord te zijn betrokken. Hij zou opdracht hebben gegeven aan de voormalig manager van Yukos, Aleksej Pitsjoegin, het echtpaar Gorin om het leven te brengen omdat deze Nevzlin zou hebben gechanteerd. Hij heeft dergelijke aantijgingen ontkend.

Nevzlin is voormalig senator in de Russische Federatieraad, het Hogerhuis van het Russische parlement.