Het Openbaar Ministerie doet sinds 2015 onderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte ter waarde van miljoenen euro's naar een vermogensbeheerder van leden van het Koninklijk Huis.

Het zou om de directeur gaan van het bedrijf Box Consultants en twee gelieerde ondernemingen, schrijft Het Financieele Dagblad  (FD) vrijdag. Box Consultants verdiende ten onrechte ruim 8 miljoen aan provisies.

De provisies voor buitenlandse beleggingen van cliënten zouden gedurende meerdere jaren niet aan de cliënten zijn doorbetaald.

"De FIOD deed onder leiding van het Functioneel Parket, onderdeel van het OM, onderzoek naar valsheid in geschrifte. Dit zou tot doel hebben gehad een en ander te verhullen", aldus OM-woordvoerder Marieke van der Molen.

Konlinklijk Huis

De verdachte bij Box is de accountmanager van het Koninklijk Huis, blijkt uit documenten die het bedrijf het afgelopen jaar inbracht in civiele procedures tegen de Staat en een ex-werknemer.

Uit die documenten blijkt tevens dat Stichting Bewind een van de klanten van Box is, die weer de Stichting Fonds voor functionele kosten van het Huis Oranje-Nassau I beheert.

Stichting Fonds verzorgt behalve voor de prinsessen Christina en Irene ook het vermogen voor prinses Margriet. 

Klanten

Daarnaast behoren tot de klanten onder anderen adviseur Pierre Caertuyvels van de Belgische koning Filip, leden van de warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann, voormalig World Online-topvrouw Nina Storms en een handvol sociale fondsen van vakbond CNV, aldus de krant.

Vertrouwen is belangrijk voor de werking van financiële markten. Financiële dienstverleners zoals vermogensbeheerders dienen transparant, integer en betrouwbaar te zijn, aldus het OM.

Van der Molen: "Vermogensbeheerders moeten hun klanten laten weten welke kosten zij berekenen en welke vergoedingen zij ontvangen, anders ondermijn je het vertrouwen dat de klant in vermogensbeheerders moet kunnen stellen. Dat is ernstig, daarom pakt de overheid dit aan."

In maart 2015 is het kantoor van de vermogensbeheerder en de woning van de directeur doorzocht. De directeur is in dezelfde maand aangehouden en in bewaring gesteld, maar werd vrijgelaten vanwege persoonlijke omstandigheden.