AMSTELVEEN - KLM-topman L. van Wijk is voorzichtig over de financiële prestaties van de luchtvaartmaatschappij in het lopende boekjaar.

Van Wijk zei eerder dit jaar bij de presentatie van de jaarcijfers nog "vol vertrouwen" te zijn over een positief nettoresultaat. Woensdag zei hij tegen de aandeelhouders dat het "moeilijk blijft aan te geven of het nettoresultaat ook positief zal zijn."

Volgens Van Wijk komt dat door de onzekerheid over de termijn waarop economisch herstel zal intreden en door onzekerheid over de ontwikkeling van de brandstofprijzen. Het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, leed KLM een verlies van 156 miljoen euro. Wel waren volgens Van Wijk de maanden april en mei "bemoedigend". De bezettingsgraad van de toestellen is in die maanden toegenomen. Dat komt mede doordat KLM minder vliegtuigen inzette. Deze zomer zal de capaciteit ongeveer 3 procent onder die van vorig jaar zomer liggen.

Meer vrachtruimte

Verder schuift KLM met de stoelen in de vliegtuigen om de opbrengsten te vergroten. Zo maken stoelen in de business class plaats voor meer economy-stoelen en wordt er meer vrachtruimte gecreëerd ten koste van passagiersplaatsen.