AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenkoersen hebben zich in de middag enigszins hersteld van een kleine krach. De beursgraadmeter AEX liep op van 395 kort na de opening tot 413,17 punten aan het slot van de handelsdag. De beurs sloot daarmee nog wel 2,43 procent lager dan een dag eerder.


Bekijk video

De beurshandelaren haalden 's middags opgelucht adem toen bleek dat de koersen op Wall Street niet zo ver zakten als verwacht. De beurs in New York stond onder druk vanwege een snel verzwakkende dollar en een nieuw boekhoudschandaal.

"Het heeft te maken met soep, heet en eten. Je kent die uitdrukking wel", knipoogde een handelaar. Hij rekent erop dat de dollar deze week iets bijkomt van de sterke verzwakking van twee cent op een dag. De koers zou daarna wel gestaag kunnen afzwakken tot 0,98 dollar per euro, waarna die later alsnog gelijk kan komen met de euro.

Van de 24 beursfondsen in de AEX eindigden negentien op verlies. Dalers waren vooral de automatiserings- en technische bedrijven, waarvan CMG de grootste klap kreeg (min 7,55 procent tot een koers van 1,47 euro). Getronics noteerde 6,82 procent verlies, ASML 6,63 procent en Philips 4,18 procent.

Enkele bedrijven waren in de middag op winst komen te staan. Grootste stijger was KPN met 2,25 procent tot 4,55 euro. Een beurshandelaar kon niet verklaren waarom juist dit telecombedrijf het zo goed deed op de beurs, terwijl veel branchegenoten verloren.

Midkap

Bij de Midkap-index was ASMI veruit de winnaar, met een koersstijging van 3,33 procent tot 15,81 euro. Aanleiding is de melding dinsdag dat het verlies dit kwartaal beperkter blijft dan verwacht. "Het is een teken dat het herstel nadert voor de chipindustrie", aldus een handelaar.

Elders in Europa was het boekhoudschandaal bij het Amerikaanse telecomconcern WorldCom ook de oorzaak van forse koersdalingen, vooral bij de telecomfondsen. De beurs van Parijs sloot 1,75 procent lager. In Londen zakte het koersgemiddelde met 2,1 procent en in Frankfurt, waar de handel doorgaat tot 20.00 uur, zat de beursindex aan het eind van de middag op een verlies van 1,3 procent.

Wall Street zakte kort na opening relatief snel weg, maar de verliezen bleven beperkter dan was verwacht. Dat had op de Europese beurzen een enigzins helende werking, maar de klap van WorldCom was te groot om een herstel te kunnen bewerkstelligen.

De telecomsector kreeg in de loop van de dag meer negatief nieuws te verwerken, ditmaal van het Franse Alcatel. Dit concern waarschuwde voor tegenvallende resultaten en liet tevens weten dat er na de eerder aangekondigde 34.500 te verdwijnen arbeidsplaatsen nog eens 10.000 banen weg moeten.

Alcatel

Alcatel sloot 16,5 procent lager. Deutsche Telekom raakte 3,85 procent kwijt. Voor het Britse Vodafone was een verlies weggelegd van 4,7 procent. BT Group leverde 2 procent in. Vergeleken bij WorldCom was dat niets. Dit aandeel zakte met 88 procent volledig door het ijs, tot 9 dollarcent. Het werd uit de handel gehaald.

WorldCom

WorldCom deed de beleggers zo sterk twijfelen aan de integriteit van ondernemingen en hun boekhouders, dat alle sectoren op de beurs omlaag gingen. Voor de financiële waarden kwam daarbij dat ze geld in het telecomconcern hebben gestoken en daar wellicht naar kunnen fluiten. De financiële aandelen raakten tot 6 procent van hun koers kwijt. De 300 grootste beursgenoteerde ondernemingen verloren op een gegeven moment 180 miljard dollar van hun beurswaarde.

Euro

De dollar daalde stevig door de malaise op de beurzen, met een forse koersstijging voor de euro als gevolg. Even leek het erop dat de euro de 1:1 met de Amerikaanse munteenheid zou bereiken, maar dat gebeurde niet. Aan het eind van de middag stond de koers op ,9820 dollar na een slotkoers van 0,9680 op dinsdag. Tegenover het pond was de euro vrijwel onveranderd op 0,6450.