Philips Lighting gaat snijden in zijn onderzoeksafdeling op de High Tech Campus in Eindhoven. 

Er worden 118 van de ruim 350 arbeidsplaatsen geschrapt, bevestigt het verlichtingsbedrijf berichtgeving hierover door het Eindhovens Dagblad.

De ingreep is bedoeld om de onderzoeksafdeling efficiënter en meer toegespitst te maken. Het bedrijf richt zicht tegenwoordig sterk op het zogeheten Internet of Things en slimme verlichtingssystemen.

De banen die komen te vervallen zijn functies die daar iets minder relevant voor zijn, aldus een woordvoerder. De zegsman benadrukt dat in verband met de nieuwe koers vorig jaar ook tachtig mensen zijn aangenomen.

Onverwacht

Volgens het Eindhovens Dagblad kwam de ingreep voor de werknemers onverwacht. Het personeel en de ondernemingsraad zijn dinsdag op de hoogte gesteld.

Philips Lighting telt wereldwijd ruim 33.000 banen. De ondernemingsraad van het bedrijf moet zich nog buigen over de banenreductie.

FNV Metaal laat in een reactie weten "geschrokken" te zijn van het nieuws. "Wat een dramatisch verlies van arbeidsplaatsen in een zeer specialistische beroepsgroep. Het gaat een hele toer worden om deze mensen naar ander werk te begeleiden. Gelukkig is er een behoorlijk sociaal plan tot eind 2018 afgesproken met Philips", aldus bestuurder Ron Peters.