De EU-begroting, die burgers volgens Brussel omgerekend één kopje koffie per dag kost, is volgens de Europese Commissie niet ruim genoeg voor de ambities en uitdagingen waar Europa voor staat.

Volgens Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, moet het huidige plafond omhoog. Nu geldt een plafond van 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de EU.

Juncker zei dit bij de opening van een tweedaagse conferentie over de toekomstige financiering van de EU. ''Europa is denk ik meer dan een kopje koffie per dag waard." Hij benadrukt dat er onvoorziene uitdagingen bij zijn gekomen.

Uitdagingen

Hij doelt daarmee op de stromen asielzoekers, terreurdreiging en natuurrampen door klimaatverandering. Bovendien komt er straks zo'n 12 miljard euro per jaar minder in de huishoudpot van de EU terecht. Dit komt door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Nu storten de 28 lidstaten jaarlijks gezamenlijk ongeveer 145 miljard euro van hun gezamenlijk geproduceerde welvaart in de Brusselse schatkist.

Nieuwe begroting

In mei presenteert de commissie haar voorstellen voor de nieuwe meerjarenbegroting waar de EU mee werkt. Het huidige zogenoemde meerjarig financieel kader (MFK) loopt van 2014 tot en met 2020.

Juncker wil dat voor de Europese verkiezingen van volgend jaar duidelijk is hoe het financiële plaatje voor de volgende periode eruit ziet.

Juncker zei niet zomaar te willen snijden in het gemeenschappelijke landbouwbeleid of de zogenoemde cohesiefondsen voor economisch minder ontwikkelde EU-landen en -regio's. Sommige lidstaten zien in het vertrek van de Britten juist een goede aanleiding om de EU-begroting te snoeien.